Foto
Poeriem zou je wel het ‘vrolijkste’ feest van het jaar kunnen noemen. Het is een tijd om giften aan de armen te geven, cadeautjes uit te wisselen met familie en vrienden, zich te verkleden in allerlei ‘carnavaleske’ kostuums en zich in het algemeen te verheugen in de prachtige geschiedenis die staat opgeschreven in het boek Esther.

Poeriem herinnert aan de gebeurtenissen in het Perzisch-Medische Rijk. Daar, ongeveer tweehonderd jaar voor Christus, had een kwaadaardige man genaamd Haman het plan om de toen aanwezige Joden te vermoorden. Hij trok lootjes om de datum te bepalen – de veertiende van de Hebreeuwse maand Adar. Het woord Poeriem betekent ‘loten’ vandaar dat het feest ook wel ‘lotenfeest’ genoemd wordt.

Alle bijzonderheden hierover staan opgetekend in de Bijbel in het boek Esther. Het is een geschiedenis vol mysterie en intrige; Koningin Esther en haar oom Mordechai ontdekken Hamans plan bijtijds en verijdelen het waardoor de hele Joodse bevolking gered wordt.
Op de dag dat Haman en zijn samenzweerders van plan waren de Joodse inwoners uit Susan op te hangen, werden hij en zijn handlangers zelf opgehangen.

In de synagoge wordt op de avond van Poeriem en de volgende morgen het hele boek Esther gelezen. Iedereen (vooral de kinderen) wordt voorzien van iets wat lawaai maakt, of neemt dat zelf mee. Telkens als de naam Haman wordt genoemd, wordt die overstemd door het lawaai van de gemeenteleden.

Er worden lekkernijen aan elkaar gegeven en gegeten. Met name de Hamantaschen (in de vorm van de driehoekige hoed van Haman) of de Hamansoren (gefrituurd, daardoor opgekruld deeg dat een soort koekje is) zijn erg in trek.

Het hele feest heeft iets van een soort carnaval, maar de achterliggende geschiedenis en de gedachte daarachter, namelijk het voornemen de Joden uit te roeien, is natuurlijk zeer ernstig!








Over de recepten:

Er is over het algemeen veel verwarring over de term Hamantaschen of Hamansoren.

De Kiesjeliesj (Hamansoren) zijn krokant gefrituurde koekjes die rijkelijk bestrooid met poedersuiker worden gegeten.
Als eerste een eenvoudig recept, maar als tweede ook een wat bewerkelijker recept dat erg lekker is!


De Hamantaschen echter lijken op de driehoekige hoed die Haman waarschijnlijk droeg en worden met verschillende vullingen opgediend. Het derde recept wordt dan ook aangeboden met verschillende vullingen om een keuze uit te maken. Maar u kunt natuurlijk ook naar hartelust experimenteren.

Foto

De Hamansoren:









Recept Eenvoudige Hamansoren

Voor de bereiding ervan is nodig:

• 400 gram bloem
• 4 eieren
• 2 theelepels olie
• 1 theelepel zout
• 4 eetlepels water
• olie om in te frituren

Doe de gezeefde bloem in een diepe kom.
Maak in het midden van de bloem een kuil.
Klop de eieren schuimig op en meng de olie erdoor.
Giet vervolgens eieren, water en zout in de kuil.
Meng alles met een houten lepel vanuit het midden.
Kneed daarna alles tot een soepel deeg dat niet aan de handen blijft kleven.
Maak van dit deeg tien ballen en laat deze een uur rusten.

Na 1 uur:

Rol dan de ballen tussen vetvrij papier dun uit op een met meel bestrooide ondergrond.
Snij uit het deeg zo veel mogelijk ruiten van ongeveer 7 cm.
En bak ze in hete frituurolie goudgeel.
Neem de zo gebakken deegruitjes met een schuimspan uit de frituurolie.
Laat ze goed uitlekken.
Strooi er voor het serveren poedersuiker op.

Bewaar de zo bereide droge hamansoren in een luchtdichte trommel.

 

Recept: Kiesjeliesj (Hamansoren op Sefardische wijze)

Hamansoren is oorspronkelijk een Sefardisch recept (afkomstig van joden uit Spanje, Portugal en Noord Afrika), Huelos de Haman. Huelos betekent blaadjes. Als je deze blaadjes bakt krullen ze om tot oren, of in ieder geval iets dat daar op lijkt.

Dit recept is bewerkelijker dan het voorgaande, maar erg lekker. Oorspronkelijk werd er witte wijn voor gebruikt maar gewone spa rood gaat ook heel goed. De bubbels bevorderen het rijsproces.  

Benodigdheden:

300 gr fijne witte bloem.
125 gr. roomboter
3 eidooiers
50 gr. suiker
125 cl. spa of witte wijn
1 eetlepel whiskey
zonnebloemolie om in te bakken
snufje zout
poedersuiker om te bestrooien ( doe hier een zakje vanillesuiker door)
 
Bereiding:

Neem een groot werkoppervlak en doe de bloem in een hoopje erop
Maak in het midden een kuiltje en doe daar de eierdooiers in en het snufje zout.
Doe de suiker, de whiskey en de wijn of de spa erbij.
Dit verwerk je tot een mooi deegje.
Laat het deeg nu in de koelkast een half uurtje rusten.
 
Na een half uur:
 
Doe het deeg op je werkoppervlak waarover je eerst een beetje bloem hebt gestrooid en rol uit tot een rechthoekige lap.
Vouw het deeg in drieen en herhaal deze bewerking 3 keer.
Doe het deeg weer een half uur in de koeling.

Na een half uur:

Het deeg is nu gereed voor de kisjliesj.
 
Verwarm intussen de olie en verdeel het deeg in 3 delen.
Rol 1 deel tussen vetvrij papier uit tot het zo dun is als papier en snij er schuine ruiten van.
Geef de ruitjes in het midden voorzichtig 2 sneetjes zonder de randen daarbij mee te nemen. (Dit om het krullen te bevorderen)
Trek het een beetje uit en laat de kisjliesj met 3 of 4 tegelijk in de hete olie uitbakken tot ze mooi goudbruin zijn.
Laat ze op keukenpapier uitlekken en bestrooi rijkelijk met poedersuiker.
Als het goed is lijken ze een beetje op lange oren.
Ze smelten op je tong en zijn toch krokant.

Bewaren gaat natuurlijk niet zo lang maar het best in een luchtdichte trommel.


 
Foto

De Hamantaschen:









Recept: Hamantaschen

Hoewel je deze koekjes in Israel steeds meer het hele jaar door tegen komt, worden ze voornamelijk tijdens Poeriem (het Lotenfeest) gegeten. 

In de maanzaadvulling zit melk, maar voor een parve-versie van deze vulling kan in plaats van melk sinaasappelsap worden gebruikt!


Ingrediënten:

  • 240 gram bloem
  • 200 gram margarine
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 zakje (16 gram) bakpoeder
  • 35 gram suiker

Bereidingswijze:

  1. Doe alle ingrediënten bij elkaar en kneed het tot een gladde deeg. Als de deeg nog teveel aan de handen plakt, voeg er dan wat bloem aan toe.
  2. Rol het deeg uit op een bebloemd oppervalk tot het deeg ongeveer 3 mm dik is.
  3. Steek er rondjes uit.

Voor de koekjes zijn er verschillende vullingen mogelijk:

Maanzaadvulling

Ingrediënten:

  • 150 gram maanzaad
  • 175 ml melk (of sinaasappelsap)
  • 4 eetlepels honing
  • 2 eetlepels suiker
  • 1,5 eetlepel boter
  • geraspte schil van 1 citroen
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel vanille-essence

Bereidingswijze:

  1. Doe het maanzaad, de melk (of sinaasappelsap), de suiker, de honing en de boter in een pan op een matig warm vuur.
  2. Roer het continue tot het gaat koken. Zet het vuur lager en laat het verder pruttelen totdat er een dikkere saus ontstaat.
  3. Voeg de geraspte schil van de citroen, het citroensap toe en de vanille-essence toe. Zet het vuur op de laagste stand en laat de vulling voor zo’n 5 minuten verder pruttelen.
  4. Laat de vulling dan afkoelen.

Variatie:

Sinaasappelsap in plaats van melk maakt de koekjes parve in plaats van chalavi.

Dadels en pruimenvulling

Ingrediënten:

  • 100 gram ontpitte dadels
  • 100 gram ontpitte pruimen
  • 100 gram rozijnen
  • 25 gram gehakte walnoten
  • 80 ml sinaasappelsap
  • 2 eetlepels honing

Bereidingswijze:

  1. Maal alle ingredienten in een keukenmachine tot een dikke pasta.

Pruimenvulling

Ingrediënten:

  • 250 gram ontpitte pruimen
  • 75 ml sinaasappelsap
  • 2 eetlepels honing

Bereidingswijze:

  1. Maal alle ingredienten in een keukenmachine tot een dikke pasta.

Abrikozenvulling

Ingrediënten:

  • 250 gram ontpitte abrikozen
  • 3 eetlepels honing
  • 1 kaneelstokje
  • water

Bereidingswijze:

  1. Doe de abrikozen, de honing en het kaneelstokje in een pot en voeg er zoveel water aan toe dat het geheel net onder water staat.
  2. Breng het aan de kook en laat het 15 minuten doorpruttelen totdat de abrikozen zacht zijn en het water grotendeels verdampt is.
  3. Verwijder het kaneelstokje en pureer de rest van het mengsel met behulp van een staafmixer of blender tot het een dikke pasta is. Als het mengsel te dik is, voeg er dan wat kokend water aan toe.

Bereidingstijd (in minuten): 30