Foto
Voor 1 Grote Challah of 2 kleinere Challot heeft u nodig:

(Let op: 2 kleinere Challah broden van deze hoeveelheid deeg zijn nog best vrij groot!)
 

1 zakje droge gist
1 flinke eetlepel suiker
ongeveer 300 ml lauw water
ongeveer 750 tot 800 gram bloem
2 flinke theelepels zout
2 eieren, gesplitst
2 eetlepels olie, gesmolten boter of vloeibare margarine
maanzaad of sesamzaad (desgewenst)

  • Begin met het gistmengsel. Meng de gist, suiker en een beetje van het water (50 a 60 ml) en laat het 5 minuten staan op kamertemperatuur. 
  • Meng ondertussen meel en zout in een ruime schaal, maak een kuiltje in het midden en doe daar de eierdooiers, de vloeibare margarine, het gistmengsel en de rest van het water in. Meng alles met de handen of een vork door steeds een beetje meel naar het kuiltje toe te werken en daarna alles met de handen tot een bal te kneden.
  • Kneed het deeg op een met bloem bestoven aanrecht tot een soepele bal. Leg hem in een schaal, bedek met een theedoek en laat minstens 1 uur rijzen, tot het volume verdubbeld is.
  • Kneed nogmaals krachtig en laat weer rijzen tot dubbel volume (1 á 2 uur)
  • Kneed nogmaals krachtig en verdeel het deeg (eerst in tweeën voor 2 kleine Challot, daarna) in drie gelijke delen. Rol ieder deel op een met bloem bestoven aanrecht tot slangen van ongeveer 35 cm.
  • Druk de uiteinden van 3 slangen op elkaar en vlecht tot een mooi brood (Volgens Joods gebruik 2 broden met elk 6 vlechtknopen voor de 12 stammen van Israël)
  • Leg het brood op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk het Challah deeg met eiwit en laat nog ongeveer een uur rijzen.
 
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
 
  • Bestrijk het deeg nogmaals voorzichtig met eiwit en bestrooi desgewenst met maanzaad of sesamzaad. Laat ongeveer 25 minuten bakken totdat het brood goudbruin is. (Voor 2 kleine Challot de tijd een beetje aanpassen)