Antwoorden op vragen over goud:

Wat wordt er bedoeld met termen als 14 karaat goud? Wat is bijvoorbeeld een karaat?
Wanneer men spreekt van 14 karaat goud wil men daarmee aangeven uit hoeveel procent puur goud het gouden sieraad bestaat. Puur goud van zichzelf is namelijk te zwak en kwetsbaar om sieraden van te maken. De term goud mag in Nederland alleen gebruikt worden voor sieraden die minimaal 14 karaat zijn. Is het lager, bijvoorbeeld 9 karaat, dan mag het geen ECHT goud genoemd worden ook al heeft het sieraad wel een geelgouden kleur. 

De meest gebruikte waarde van goud die u bij ons zult aantreffen is 14 karaat. Men spreekt van 14 karaat als er minimaal 58,5% puur goud verwerkt is in het sieraad. Het sieraad draagt dan een waarborgstempel 585. Dit verwijst naar het percentage goud. Voor 18 karaat is dat het getal 750 en zo zijn er nog hogere waarden. De waarborgwet van 1986 bepaalt dat alle gouden sieraden (boven 1 gram) die in Nederland verkocht worden, gekeurd dienen te zijn bij WaarborgHolland en daar een keurteken van behoren te dragen. Direct na aankomst vanuit Israël, worden onze sieraden daarom gekeurd en voorzien van een Nederlands waarborgteken. Dit geeft u de garantie dat u echt goud koopt. Ook sieraden onder de gewichtsgrens laten wij om die reden keuren en voorzien van een Nederlands waarborgteken zodat u weet waar u aan toe bent.

Sieraden worden dus nooit van puur goud gemaakt om reden dat dit materiaal veel te zwak en kwetsbaar is. Bij 14 karaat goud wordt 58,5% puur goud sterker gemaakt door het te mengen met 41,5% andere metalen, meestal koper of zilver. Voor 18 karaat of meer gelden natuurlijk andere percentages. Er ontstaat dan een sterker mengsel van metalen, een zogenaamde legering.

Wat is dan 9 karaat goud?
9 Karaat goud is een legering met een lager percentage van 37,5% puur goud. Het percentage andere metalen is dan vanzelf hoger. Vaak wordt er meer koper gebruikt waardoor de kleur van deze legering warmer is. In Nederland mag 9 karaat geen goud genoemd worden, hoewel dat in veel andere landen, zoals bijvoorbeeld Duitsland en Engeland, wel het geval is. 

Geelgoud, witgoud of roségoud, hoe ontstaat het verschil?
Goud heeft van nature een geelgouden kleur. De verschillen van kleur, witgoud of roségoud, ontstaan door gebruik van een andere materialenmix in het restpercentage. De basis is nog steeds 14 karaat oftewel 58,5% geelgoud, maar om witgoud te verkrijgen voegt men meer witte metalen (zilver, zink, palladium, etc.) toe. Bij roségoud bijvoorbeeld meer koper. Het is dus niet zo dat hierdoor het karaatgehalte verandert want die kleuraanpassing wordt gedaan in de legering van metalen die toegevoegd wordt om een sterker sieraad te maken, de overige 41,5%.

Wat is verguld of, zoals dit materiaal ook vaak genoemd wordt, gold-plated of doublé?
De termen betekenen allemaal hetzelfde. Een goed en goedkoper alternatief voor een gouden sieraad is een verguld sieraad. De vorm van het sieraad wordt dan gemaakt van een basismateriaal, meestal koper, zilver of tombak (tombak is een basismateriaal met een geelgouden basiskleur) waarop een dun laagje goud aangebracht wordt. Voor een zachter prijsje heeft u toch de luxe van goud. De verzorging van deze sieraden eist echter wel wat meer aandacht omdat het dunne laagje goud onderhevig is aan slijtage. 

Hoe houdt u uw gouden sieraden mooi?
Sieraden zijn altijd gevoelig voor invloeden van buitenaf, ook als het een edelmetaal betreft! Zo kan het gebeuren dat uw gouden sieraden na verloop van tijd doffer worden door bijvoorbeeld parfum, zeepresten, transpiratie of zuurgraad van de huid. Met zorg en aandacht voor uw sieraden voorkomt u dit zoveel mogelijk.

Wat zijn die aandachtspunten?
  • Draag uw sieraden niet 's nachts zodat ze niet onnodig blootstaan aan de zuurgraad van uw huid.
  • Doe uw sieraden af als u gaat douchen of zwemmen.
  • Draag uw sieraden niet tijdens sporten of zwaar werk. Niet alleen transpireert u dan meer, ook tuin- of andere gereedschappen zouden uw sieraden kunnen beschadigen.
  • Breng eerst parfum, lotion of andere verzorgingsproducten aan voordat u uw sieraden aan- of omdoet.
  • Bewaar uw sieraden (vooral de vergulde exemplaren) los van elkaar in bijvoorbeeld een sieradendoosje zodat ze elkaar niet bekrassen.
Is uw gouden sieraad toch een beetje dof geworden dan kunt u het met een speciaal juwelendoekje zachtjes opwrijven. Deze doekjes zijn te koop bij een juwelier. 

Kettinkjes
Nog één laatste opmerking over losse kettinkjes. Om de kosten van de prachtige sieraden zo laag mogelijk te houden, kopen wij ze rechtstreeks in bij verschillende goud- en zilversmeden in Israël. Als de sieraden geleverd worden met kettinkje, staat dit altijd in de beschrijving. Gouden sieraden worden meestal aangeboden zonder ketting. Deze worden niet door de goudsmid zelf geproduceert, maar moet hij ook elders inkopen.
Om een stap in de tussenhandel over te slaan hebben wij besloten losse kettinkjes zelf in Nederland in te kopen. Gouden en vergulde kettinkjes zijn dus van Nederlandse makelij en daardoor een stuk goedkoper dan anders het geval zou zijn geweest. Vergulde kettinkjes hebben tombak als basismateriaal, een messing legering met een geelgouden eigen kleur, waardoor eventuele beschadigingen in de vergulde laag bijna niet opvallen. Ze zijn dus van goede kwaliteit en duurzaam. Een prima alternatief als u een gouden ketting te duur vindt.