Foto


Yair Emanuel is een kunstenaar uit Jeruzalem. Hij is afgestudeerd aan de Bezalel Academie voor Kunst en Vormgeving. Hij werd geboren op Kibbutz Sha'alvim, groeide op in Jeruzalem in een Joods orthodox gezin. Op latere leeftijd kreeg hij een wat vrijere kijk op het Joods religieuze leven. Zijn achtergrond beïnvloedt Emanuel's stijl van Joodse kunst die gebaseerd is op een mix van traditionele motieven uit het Jodendom met moderne en oosterse kunst. Levendige en harmonieuze kleuren en een mengsel van het Oude en het Nieuwe karakteriseren Emanuels werk dat is ontworpen en vervaardigd in zijn studio in Jeruzalem.

De belangrijkste technieken die hij hanteert omvatten het schilderen op zijde, met de hand borduren, ruwe-zijde applicatie en schilderen op hout. Yair Emanuels atelier in Jeruzalem biedt ondermeer werkgelegenheid aan nieuwe immigranten en verstandelijk gehandicapten, mensen die in het moderne Israël normaal gesproken niet veel kansen hebben op een baan. Daarnaast wordt een deel van de winst gedoneerd aan een goed doel. Door een bescheiden collectie van Yair Emanuels werk op te nemen in ons assortiment bieden wij ook steun aan dat goede doel.


Heel bijzonder was het om in afgelopen oktober persoonlijk kennis te maken met Yair Emanuel, zijn zus Shlomit en haar man Ariel Arbel. Zij werken allen in het familiebedrijf waar Yair de ontwerper is en Shlomit en Ariel verantwoordelijk zijn voor de productie en de sales managment. Iets wat ons persoonlijk zeer geraakt heeft is dat de ouders van Yair Emanuel van Nederlandse afkomst zijn en de oorlog overleefd hebben doordat ze ondergedoken hebben gezeten in onze eigen woonplaats Veenendaal. Hoe wonderlijk kan het soms lopen in het leven.