Foto

De Menorah:


De zevenarmige Menorah is misschien wel het meest herkenbare symbool dat de Joodse bevolking vertegenwoordigt. Het symboliseert het idee dat de staat Israël een lichtbrenger en voorbeeld mag zijn voor alle naties. Een grote bronzen Menorah van vijf meter hoog siert tegenwoordig de rozentuin voor Knesset, het Israëlisch parlement, en is daar symbool voor het moderne Israël. Toch is de herkomst van de Menorah terug te vinden in de Bijbel. 

God zelf instrueerde Mozes volgens exodus 25:31-40 tot het maken van een kandelaar die een plaats kreeg in zowel de Eerste als de Tweede Tempel. Elke avond ontstaken de priesters de met olie gevulde lampen en elke ochtend werden ze gedoofd en gereinigd. Een replica van deze Menorah is te vinden bij de Klaagmuur in Jeruzalem, langs de trapopgang naar de Joodse Wijk. Deze kandelaar is onderdeel van de Tempel schatten die weer dienst gaan doen zodra de Derde Tempel herbouwd is.

Vandaag de dag heeft de Menorah nog steeds een functie. In elk Joods huishouden, synagoge of openbare gelegenheid vindt men wel een zevenarmige kandelaar als lichtbrenger en symbool voor de tegenwoordigheid van God.